Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hospice Heuvelrug. Afscheidskleed met een gouden rand.

Brenda van Dam
In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In de rubriek 'In het zicht' laten we steeds zo'n kunstwerk zien, met een toelichting erbij.
In hospice Heuvelrug in Zeist wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan spirituele zorg. Zo is er een afscheidskleed voor overledenen. Kunstenares Ans Grooten maakte vorig jaar op verzoek een nieuw afscheidskleed. Verpleegkundige Monique Janssen was betrokken bij de totstandkoming.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-021-0895-0/MediaObjects/12479_2021_895_Fig1_HTML.jpg

Zo was het

“Als een overledene de laatste zorg heeft gehad en op bed ligt, gebruiken we een speciaal afscheidskleed. We hadden hiervoor speciale, grote kleden, die wij zo vouwden dat er zeven plooien ontstonden, symbolisch voor de treden naar de hemel. Er werden vaak bloemetjes tussen die plooien gestoken. Dat was mooi, maar ook best lastig en soms heb je de tijd niet om het kleed goed te plooien. We besloten daarom een nieuw afscheidskleed te laten maken.”

Zo werd het

“Collega’s hadden op een beurs het werk van naaldkunstenares Ans Grooten gezien. Dat paste bij ons hospice. Het werk is echt in samenspraak tot stand gekomen. We zijn naar haar atelier in Drenthe gegaan en zijn daar uren met stoffen in de weer geweest. Uiteindelijk heeft het idee zich uitgekristalliseerd om met verschillende repen stof de vier seizoenen af te beelden. Van boven naar beneden zie je de kleuren van de lente, de zomer, herfst en de winter. Door de seizoenen heen loopt een levensweg. Een quilt heeft altijd een grote rand. Wij kozen voor een gouden stof, omdat ieder leven een gouden rand verdient.”

Zo gaat het

“Het kleed is te kwetsbaar om opgevouwen ergens neer te leggen. Het hangt aan de muur in een kantoortje boven een logeerbed, bewust niet in het dagelijkse zicht. De meeste families kiezen voor het afscheidskleed. We leggen het kleed over het lichaam tot aan de oksel, zodat de persoon goed zichtbaar is. Er ligt een wit laken onder, dat over de gouden rand gevouwen is. De handen liggen al dan niet gevouwen op het laken. Het kleed hoeft niet meer geplooid te worden en valt aan beide zijden royaal over het bed. Zo ligt de overledene er netjes en verzorgd bij. Dat doet de familie toch wel goed. Soms ligt het kleed er een half uurtje, soms een hele nacht tot de uitvaartondernemer komt. We hebben in dezelfde stijl van het kleed een deurhanger laten maken. Die hangen we nu buiten aan de deur bij een overledene. Met dit alles zorgen we voor een rustige afscheidskamer. Dat is voor ons ook fijn om te doen.”

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-021-0895-0/MediaObjects/12479_2021_895_Fig2_HTML.jpg
Brenda van Dam is journalist en eigenaar van Bureau voor levenslinguïstiek.
Heeft uw hospice ook een interessant kunstobject waar een verhaal achter zit? Deel dit dan met de lezers van Pallium en neem contact op met de redactie via pallium@bsl.nl.