Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Passende communicatie

Annemiek van Seggelen
In dit eerste nummer van Pallium in 2022 kijken we vooruit naar nieuwere vormen van communicatie. Passende communicatie is een essentieel onderdeel van palliatieve zorg, waarin het in contact staan met naasten vanzelfsprekend zou moeten zijn. Het Zorgpad Stervensfase met nieuwe tools kan bijvoorbeeld bijdragen aan het optimaliseren van communicatie tussen professionals onderling, maar ook met naasten.        
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-021-0924-z/MediaObjects/12479_2021_924_Fig1_HTML.jpg
Digitale communicatie speelt een steeds grotere rol in ons werkzame leven. Men is actief op sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Instagram. Daarmee krijgt deze digitale communicatie ook een rol in levenseindezorg. Voelen wij ons als zorgprofessionals voldoende bekwaam en uitgenodigd om ook aan deze media deel te nemen? En, wat levert het op?
De cover wordt gesierd door Jacqueline Hovens. Zij is psychiater en sinds kort ook kaderarts palliatieve zorg, en combineert daarmee geestelijke en algemene gezondheidszorg. Dat levert dus genoeg stof voor een interview. Laat u zich door haar inspireren!
We blikken in dit nummer van Pallium ook terug op COVID-19. Want het virus is onder ons en zal met wisselende intensiteit (voorlopig) nog wel aanwezig blijven. Alle onzekerheden rondom COVID-19 vragen in combinatie met ons prachtige maar intense vak veel van ons als zorgverlener. Muziek maken of naar muziek luisteren kan dan broodnodige ontspanning bieden. Voor The Palliators, als team in beeld, geldt beide. Voor u als lezer hoop ik dat het lezen van Pallium u zowel inspiratie als ontspanning biedt.
Annemiek van Seggelen, verpleegkundig specialist, Expertisecentrum Palliatieve Zorg LUMC