Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PaTz in Huizermaat. Verdieping, reflectie en steun

Brenda van Dam
PaTz Huizermaat is gevormd vanuit de huisartsengroep van gezondheidscentrum Huizermaat in Huizen. Samen met wijkverpleegkundigen, hospice Huizen, een geestelijk verzorger en een consulent palliatieve zorg worden zo'n acht keer per jaar palliatieve patiënten in de wijk Huizermaat onder de aandacht gebracht. De bijeenkomsten brengen de nodige verdieping en ondersteuning in het werk.  

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0972-z/MediaObjects/12479_2022_972_Fig1_HTML.jpg
V.l.n.r.: Marijke van Daelen, Ingrid Wolting, Gea Dop, Januska Evenboer, Astrid Hertogh, Hanneke Smit, Mariken Volman en Anja Voerman Beeld: Vincent Boon
De Palliatieve zorg Thuis (PaTz-)groep komt bijeen in Hospice Huizen, midden in de wijk Huizermaat. Hanneke Smit is er verpleegkundige palliatieve zorg. “We vullen de bijeenkomsten verschillend in. We hebben geregeld een thema. Dan vragen we een gastspreker om iets te vertellen, over stoppen met eten en drinken bijvoorbeeld.”
Huisarts en kaderarts palliatieve zorg Marijke van Daelen brengt als consulent haar deskundigheid in. “Soms bereid ik een presentatie voor, maar vaker haak ik aan bij wat er gewoon ter sprake komt. Deskundigheidsbevordering is belangrijk maar nóg belangrijker is het bespreken van de patiënten en zicht houden op die patiënten via het palliatief zorgregister.”
“In dat register staan de patiënten van wie het je zou verbazen als zij over een jaar nog in leven zijn”, vertelt huisarts Ingrid Wolting. “Bij een aantal van die patiënten is iets aan de hand. Het loopt niet lekker, het einde is in zicht of er moet iets georganiseerd worden. Dat zijn de dingen waarover je gaat praten: kan het misschien anders, hoe zou jij het oplossen?” Wolting zelf had bijvoorbeeld een vraag over een patiënte die zich had aangemeld bij de Levenseindekliniek. “Hoe verloopt dan zo’n traject in die laatste fase waarin jij nog wel de eigen huisarts bent en zorg levert?”
Huisarts Astrid Hertogh herinnert zich een jonge patiënt met een hersentumor, met twee jonge kinderen. “Dat was emotioneel heel zwaar voor iedereen en dan is het fijn dat je er niet alleen voor staat. Ik liep bijvoorbeeld vast op de begeleiding van de partner. Vanuit het team is toen een geestelijk verzorgster erbij betrokken om haar te begeleiden.”
Gea Dop is wijkverpleegkundige palliatieve zorg. “We bespreken ook cliënten die al zijn overleden. Zo had ik ooit problemen met een mantelzorger rond en na het overlijden. Die kon de situatie niet aan en was heel dwingend naar mij en mijn collega’s. Dan bespreken we dat hier en dan hoor je dat zoiets vaker voorkomt en hoe je daarmee kunt omgaan.” Hertogh: “Als je hier een casus inbrengt, ga je er de volgende dag meteen mee aan de slag en dan weet je het ook voor de rest van je leven.”
Het hospice heeft vooral een ondersteunende taak binnen het team. Coördinator Anja Voerman: “Wij hebben veel ervaring met dat laatste stukje zorg. We kunnen echt iets toevoegen, uitleggen en meedenken. Als mensen op onze wachtlijst staan, overleggen wij met de thuiszorg: kunnen we nog iets bedenken om de thuissituatie te ondersteunen?”
Huisarts Januska Evenboer: “Het mooie van een PaTz-bijeenkomst is dat je even wordt stilgezet, vooraf al reflecteert op patiënten. Het is fijn om van de wijkverpleging of het hospice tips en tools buiten onze medicamenteuze blik te krijgen. Ik merk dat dit ook belangrijk is voor nabestaanden. Het is fijn als je samen met een goed gevoel kunt terugkijken op dat laatste stukje, want als huisarts ga je ook weer verder met die familie.”
Brenda van Dam is journalist en eigenaar van Bureau voor levenslinguïstiek.