Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sisco van Veen

Euthanasie op basis van psychisch lijden komt steeds vaker voor. Psychiater en ethicus Sisco van Veen promoveerde onlangs op dit onderwerp. De titel van zijn proefschrift luidt: The art of letting go.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0997-3/MediaObjects/12479_2022_997_Fig1_HTML.jpg
Sisco van Veen
Wat is volgens u de noodzaak van uw proefschrift?

“Als maatschappij en hulpverleners worstelen we met deze problematiek. Hoe verhouden deze verzoeken om euthanasie zich tot suïcidaliteit, die vaak voorkomt bij psychisch lijden? En hoe bepaal je of het lijden uitzichtloos is?”

Waarom is het vaststellen van uitzichtloosheid voor psychiaters zo moeilijk?

“In de psychiatrie zijn er geen bloedtests of scans om ons op te baseren. Alles wat we hebben, is het verhaal van de patiënt. Dit maakt dat onze diagnoses beschrijvend en dynamisch zijn en onze prognoses onzeker. Onze behandelprotocollen laten hierdoor ook (terecht) veel ruimte voor maatwerk. Daarbij zijn psychische ziekten in de basis niet dodelijk, wat maakt dat psychiaters zich ook bij langdurige en chronische klachten blijven richten op herstel. Voor veel patiënten is deze hoopvolle houding precies wat nodig is, maar er zijn ook patiënten die behandelmoe zijn en alleen nog maar dood willen. Ook voor hen moeten ruimte en een goed gesprek over euthanasie mogelijk zijn.”

Hoe zou u de toekomst wensen?

“De ggz is een beetje overvallen door de enorme toename van euthanasieverzoeken in de afgelopen jaren. Er ontstonden lange wachtlijsten, onder andere bij het Expertisecentrum Euthanasie. Je ziet inmiddels in de ggz veel goede initiatieven ontstaan om deze zorg beter te organiseren. Dit betekent wat mij betreft niet dat euthanasie makkelijker moet worden in de psychiatrie, maar wel dat iedereen binnen een redelijke termijn toegang heeft tot een goed gesprek hierover.”

Door Adri van Beelen