Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verschenen

Rob Bruntink
Dat rouw hard werken kan zijn, is alom bekend. Maar dat rouw daadwerkelijk gevolgen heeft voor het lichaam, krijgt veel minder aandacht.

Van missen krijg je het koud

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0966-x/MediaObjects/12479_2022_966_Fig1_HTML.jpg
Dat hiaat is nu gedicht dankzij het boek Van missen krijg je het koud van Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn. De auteurs gaan in vijfentwintig korte hoofdstukken tal van facetten van het rouwen langs, en focussen daarbij voortdurend op de raakvlakken met het lichaam. Deze informatieve teksten wisselen zij af met oefeningen voor het lichaam, reflectievragen en ervaringsverhalen. Die variëteit in teksten verrijken het boek nog eens extra. Daarmee hebben Jongeneelen en Van der Toorn een nieuw standaardwerk over rouw gemaakt, dat niet mag ontbreken in de boekenkast van alle zorgprofessionals die met rouwenden te maken hebben.
Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn
Van missen krijg je het koud; En wat rouw nog meer met je lijf doet
Adieu Media
ISBN 9789492688033
Door Rob Bruntink

De toekomst van het sterven

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0966-x/MediaObjects/12479_2022_966_Fig2_HTML.jpg
Heeft u ooit over rechthoekig levende mensen gehoord? Filosoof Marli Huijer doet in De toekomst van het sterven alsof iedereen daarmee bekend is, maar als Google bij een dergelijke term geen relevante hits geeft, mag je veronderstellen dat het alleen in het hoofd van Huijer bestaat. Rechthoekig leven staat voor honderd jaar oud worden, zonder ziek te zijn en dan pats-boem doodgaan. Volgens Huijer wil iedereen dat, en is dat een van de redenen waarom we zo slordig met (praten en nadenken over) sterven omgaan. Dat wil ze veranderen, vooral door de vraag te agenderen wat een juist moment om te sterven is. Voor zichzelf geeft ze daar slechts summier antwoord op (diagnose kanker, en na paar maanden overlijden, zodat er nog tijd voor afscheid nemen is). Of lezers door haar boek uitgenodigd worden serieus over die vraag na te denken? Ik betwijfel het. Ze schrijft mijns inziens te veel over de hoofden van de massa heen. En verliest zich iets te veel in naïviteit en invullingen (‘iedereen wil onsterfelijk zijn’, ‘dieren leggen zich bij hun eindigheid neer’ en ‘er is maatschappelijke weerzin tegen de acute dood’).
Marli Huijer
De toekomst van het sterven; Vitale ideeën voor de wereld van morgen
De Groene Amsterdammer
ISBN 9789493256842
Door Rob Bruntink

Hemelrijk

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0966-x/MediaObjects/12479_2022_966_Fig3_HTML.jpg
Inmiddels is uit allerlei onderzoeken en ervaringsverhalen duidelijk dat de coronapandemie voor extreem beroerde situaties in verpleeghuizen heeft gezorgd. Verscheurde families, vereenzaamde ouderen, zorgverlening in anoniem ogende maanmannetjespakken, strenge coronamaatregelen … Het komt allemaal voorbij in het boek Hemelrijk van de Vlaamse journalist Chris De Stoop. Als mantelzorger van zijn schoonmoeder maakt hij alles van nabij mee, middenin brandhaard De Kempen. Hoe langer het geleden is, hoe onthutsender de ervaringen zullen lijken. De ervaringen van De Stoop maken pijnlijk duidelijk hoe goedbedoelde beleidskeuzes tot trauma’s kunnen leiden. Een boek dat nog lang de rillingen over de rug zal veroorzaken en er hopelijk aan kan bijdragen dat er bij eventuele volgende golven ándere keuzes worden gemaakt, waarin ouderen eveneens een prioriteit zijn.
Chris De Stoop
Hemelrijk
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN 9789403194707
Door Rob Bruntink