Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verschenen

Macella Strauss
Redactiecoördinator Vakblad Sociaal Werk

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0971-0/MediaObjects/12479_2022_971_Fig1_HTML.jpg

Diego en Billy

Door Rob Bruntink
De opa van het jonge jochie Diego overlijdt, en vervolgens heeft niemand tijd voor Diego. Niemand brengt hem naar basketbal, iedereen loopt hem voorbij. Dat is de startsituatie in het boek Diego en Billy; Rouwen doen we samen, een initiatief van Orlando Adams van RememberMe. Diego krijgt hulp van een fantasiedier – Billy – en wordt zodoende voorbereid op de uitvaart van zijn opa. En passant wordt hij geïnformeerd over uitvaarten in diverse culturen. Het verhaal, met de bijbehorende illustraties, maakt kinderen bekend met de diversiteit aan keuzes in uitvaartland, en biedt tegelijkertijd troost voor kinderen die een dierbare verliezen. Ideaal voor ouders, maar ook voor docenten in het basisonderwijs. Diego en Billy is het eerste kinderboek van RememberMe. De bedoeling is dat er meerdere gaan volgen.
Orlando Adams en Team Vrije Vogels (illustraties)
Diego en Billy; Rouwen doe je samen
ISBN 9501657234950

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0971-0/MediaObjects/12479_2022_971_Fig2_HTML.jpg

Zul je met mij

Door Rob Bruntink
Toen de moeder van fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw in september 1995 overleed aan de gevolgen van ALS, liet ze onder meer een flinke doos vol briefjes achter. Via die briefjes communiceerde ze met haar familieleden, omdat ze niet meer kon spreken. Haar man had ze allemaal bewaard. Wolthaus Paauw kwam er vele jaren niet aan toe om die briefjes te lezen. Meer dan 20 jaar later zet ze zich er wel toe. Die bijzondere nalatenschap van haar moeder combineert ze met een fotoproject in Portugal. Dit resulteerde in het fotoboek Zul je met mij, dat als een waar eerbetoon gezien kan worden aan het leven van Wolthaus Paauws moeder. De fotograaf hoopt dat het boek troost biedt aan andere rouwenden en bijdraagt aan gesprekken over leven, liefde, afscheid en dood. Zoals altijd met egodocumenten van niet- bekende Nederlanders is het maar de vraag of zo’n boek een publiek bereikt. En of dus de doelstellingen behaald worden. Evengoed is Wolthaus Paauw erin geslaagd haar rouw op een originele manier te verwoorden en te verbeelden.
Gerdien Wolthaus-Paauw
Zul je met mij

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12479-022-0971-0/MediaObjects/12479_2022_971_Fig3_HTML.jpg

Lucht

Door Mascha Juffermans
Op ontroerende wijze beschrijft Eveline van de Putte het sterfbed van haar moeder. Centraal staat het naderende afscheid, het leven dat geleefd is en de moeder-dochterrelatie.
De tijd die Eveline doorbrengt naast het bed van haar moeder wordt tot in detail beschreven. Het geeft een heel intiem beeld van een bijzondere periode en hoe waardevol dat voor beiden is. De moeder die het leven los gaat laten en de dochter die haar moeder gaat verliezen. Tegelijk proef je hoe klein de wereld wordt tijdens zo’n periode. De gedetailleerde beschrijving van de kleinste, dagelijkse, gewone dingen als een slokje water, de vogel in de binnentuin maakt dit boek bijzonder.
Geschikt voor zowel zorgprofessionals als niet-zorgprofessionals.
Eveline van de Putte
Lucht; De laatste dagen van een moeder
Uitgeverij de Brouwerij
ISBN 9789083114569