Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 465 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

In het Zicht – Sint-Janskathedraal

In deze laatste bespreking is er niet gekozen voor een kunstwerk in een hospice maar in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Wat voor kunst is het en waarom is hiervoor gekozen? De kunstenaar vertelt. Met onder andere sculpturen, foto's en tapijtwerk geeft beeldend kunstenaar Margriet Luyten vorm aan wat in haar leeft. De laatste levensfase is een wezenlijk thema in haar werk. Zo legde zij met een fotocamera de laatste drie jaar van haar moeder vast, portretteerde zij 95-plussers en filmde zij kunstenaars in de winter van hun leven. Aan het eind van de coronatijd vroeg de Broederschap van Onze Lieve Vrouw Luyten een mantel te ontwerpen voor Maria in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Interview met Rob Bruntink

Als één naam verbonden is met Pallium dan is het wel die van Rob Bruntink, hoofdredacteur sinds de start. In dit allerlaatste nummer van Pallium legt de redactie zelf hem vragen voor, vragen die de redactieleden hem altijd al wilden stellen.

E-Pal

Deze rubriek wordt verzorgd door de redactie van E-pal, een via e-mail verspreid kwartaalblad met samenvattingen van artikelen uit diverse periodieken over palliatieve zorg. Het is bestemd voor artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners in de palliatieve zorg.

Rouwbegeleiding. Bezoekende kinderen en jongeren in een hospice.

Wat kunnen hospices doen in de begeleiding van de (klein)kinderen die bij hen over de drempel komen? Meike van Ostaden deed onderzoek naar ervaringen van vrijwilligers en verpleegkundigen en stelde een aantal aanbevelingen op.

Sociaal werk. Een echte meerwaarde voor palliatieve zorg

Sociaal werkers worden vaak onvoldoende betrokken in palliatieve zorg. Een hogere waardering van het sociaal werk zou ons echter weer dichter bij de oorspronkelijke, holistische visie op palliatieve zorg kunnen brengen, waarbij het niet enkel gaat om het aanpakken van fysieke maar ook van psychische, spirituele én sociale noden.

Telefonische consultatie PZ. Veranderingen en trends

Bij de zorg voor palliatieve patiënten kunnen zich situaties voordoen die bij de zorgverlener tot vragen of twijfel leiden. De zorgverlener kan deze vragen voorleggen aan een telefonische-consultatieteam in zijn of haar regio, waarna een consulent, een in palliatieve zorg gespecialiseerde arts of verpleegkundige een advies geeft (zonder de zorg over te nemen). De telefonische-consultatieteams […]

Evenwicht. Zorg goed voor onze zorgenden

Werken in de palliatieve zorg geeft naast voldoening ook mentale belasting. Langdurige belasting kan leiden tot uitval en soms zelfs tot burn-out. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er aandacht moet zijn voor het evenwicht van zorgverleners die palliatieve zorg verlenen. Ook zorgverleners zelf onderstrepen het belang hiervan. Met de uitdagingen in de zorg die ons […]

Gefaald

Artsen die in 2020/2021 de Kaderopleiding Palliatieve Zorg volgden, kregen onder meer als opdracht een kort verhaal over een palliatieve zorgervaring te schrijven. Pallium deelt hier de ervaring van Hella Heijs.

Ideale palliatieve zorg. Uitdaging voor zorgverlener en samenleving

De ideale palliatieve zorg vereist nogal wat van de zorgverlener. Welke uitdagingen liggen er voor de zorgverlener én de samenleving?

Alaaf!

Artsen die in 2020/2021 de Kaderopleiding Palliatieve Zorg volgden, kregen onder meer als opdracht een kort verhaal over een palliatieve zorgervaring te schrijven. Pallium deelt hier de ervaring van Stefanie Schellekens.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie