Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 215 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Kaderopleiding palliatieve zorg

Eind oktober start de 10e Kaderopleiding palliatieve zorg. De Kaderopleiding, gelieerd aan het AMC, Gerion en het Nederlands Huisartsen Genootschap, is een intensieve opleiding waarbij 42 deelnemers gedurende twee jaar niet alleen hun kennis over palliatieve zorg vergroten, maar vooral ook kadercompetenties ontwikkelen. "Je ziet deelnemers dingen doen waarvan ze van tevoren dachten dat ze die niet zouden kunnen."

Verschenen

Sterven als een stoïcijn De man van Marja Havermans bleek kanker te hebben, en overleed negen maanden na de diagnose. In het boek Sterven als een stoïcijn beschrijft Havermans hoe zij beiden in die maanden met die ziekte en (vooral) met de naderende dood omgingen. Die ervaringen combineert ze met lessen van stoïcijnen (een filosofische […]

Kort Nieuws

Tentoonstelling foto’s ernstig zieken In Groningen, Antwerpen en Huizen is de tentoonstelling Vereeuwdigd; Kracht te zien. Het is een vervolg op de tentoonstelling Vereeuwigd uit 2018. Net als bij de eerste tentoonstelling staan foto’s van ernstig zieke mensen centraal. In 2017 opende de stichting LEVENXL de website www.vereeuwigd.nu waarop ernstig zieke mensen hun verhalen, levenslessen […]

Q&A- Erica Witkamp

Erica Witkamp (55), hoofddocent Verpleegkunde aan Hogeschool Rotterdam en onderzoeker in het Erasmus MC, heeft samen met veertien andere onderzoekers op het muziek- en cultuurfestival Lowlands het project De Dooie Hoek uitgevoerd.

Redactioneel – Waardevolle momenten

Deze uitgave van Pallium gaat onder meer over waardevolle momenten in de palliatieve zorg en kwaliteit van leven, waarbij de prioriteiten bij iedereen anders kunnen liggen.

In het Zicht – Omarmen met licht

In of rondom hospices zijn vaak kunstwerken geplaatst. Wat voor kunst is dat en waarom is hiervoor gekozen? In de rubriek 'In het Zicht' laten we steeds zo'n kunstwerk zien, met een toelichting erbij.

Interview met Annemiek van Seggelen

Annemiek van Seggelen is verpleegkundig specialist palliatieve zorg bij hospice Kajan in Hilversum. Ze is één van de twee vaste krachten van het Expertisecentrum Kajan, dat sinds september vorig jaar bestaat. Het centrum is er met name op gericht de beschikbare kennis van het hospice ook ten goede te laten komen aan ongeneeslijk zieken die thuis verblijven.

E-Pal

Deze rubriek wordt verzorgd door de redactie van E-pal, een via e-mail verspreid kwartaalblad met samenvattingen van artikelen uit diverse periodieken over palliatieve zorg. Het is bestemd voor artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners in de palliatieve zorg.

Te weinig, te laat?

Welk effect hebben consultatieteams palliatieve zorg in het ziekenhuis op de kwaliteit van leven en sterven van mensen met kanker én op de kosten van de verleende zorg? Arianne Brinkman-Stoppelenburg promoveerde op deze vraag.

Een waardeloze dokter

Artsen die in 2017 de Kaderopleiding Palliatieve Zorg volgden, schreven allen een kort verhaal over een palliatieve zorgervaring. Pallium publiceert een selectie daarvan. In dit nummer een bijdrage van Esther Schepper.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie